Morate biti registrovan ili prijavljen korisnik da biste izvršili ovu akciju.

Registracija
Zaboravljena lozinka?

Kako koristiti hranu u liječenju od raka i njegovih posljedica

Autor: Jennifer Kopf

08.04.18 / 22:41

 

Kada su suočeni s dijagnozom raka, hrana može biti posljednja na pacijentovom umu - ali ono što oni jedu i na koji način može učiniti veliku razliku u tome kako doživljavaju tretman i njegove posljedice.

 

Stephanie Swavely, onkologijski nutricionista i usmjerivač pacijenata na Institutu za rak na Ann. B. Barshinger institutu u Lancaster općoj bolnici, pomaže u vođenju pacijenata kroz proces liječenja raka. Među njenim odgovornostima je pomoći im pronaći načine na koje mogu postići hranjivu prehranu čak i kada se osjećaju loše i imaju poteškoće s gutanjem ili su bez apetita.

 

Koji su glavni prehrambeni izazovi pacijenata na onkologiji? Kakvu ulogu igra prehrana u cijelom procesu liječenja/oporavka?

 

„Onkološki pacijenti najčešće doživljavaju gubitak apetita i gubitak težine koji počinju prije dijagnoze i mogu trajati tijekom kontinuuma liječenja. Ovaj gubitak apetita i povezani gubitak težine mogu biti iskomplicirani nuspojavama liječenja, uključujući promjene okusa, osjećaj punoće brzo u toku jela, mučnina, povraćanje, proljev i poteškoće s gutanjem.

 

Prehrana je neophodna za održavanje optimalne imunološke funkcije, hidratacije, fizičke snage i kvalitete života tokom liječenja. Također je vrlo važna u oporavku, osobito nakon operacije ili zračenja, što može uzrokovati oštećenje tkiva i povećane potrebe hranjivih tvari za liječenje. Čak i za pacijente koji nemaju operaciju ili zračenje, oporavak od hemoterapije često je izazovan, a odgovarajuća prehrana može pomoći u fizičkoj rehabilitaciji i poboljšanju kod održavanja težine.

 

Oni koji se brinu o pacijentima često gledaju pripremu hrane kao izraz ljubavi prema toj osobi. Pripremanje obroka, međutim, može postati frustracija kada pacijent nije u stanju jesti ili nema apetit. Važno je da njegovi skrbnici i voljene osobe budu strpljivi i da i dalje podržavaju, shvaćajući da je to normalan dio onoga što osobe s rakom prolaze.“

 

Da li neki tretmani različito utiču na apetit i nutricionističke potrebe?

 

„Da...međutim, bolest raka sama često uzrokuje smanjenje apetita i povećane prehrambene potrebe zbog metaboličkih promjena.

 

Radim s mnogim ljudima koji imaju rak u glavi i vratu ili jednjaku, što može otežati gutanje. Teškoće gutanja često se povećavaju kada se pacijent operira i/ili prima zračenje u području glave i vrata. Tokom liječenja, bolesnici često zahtijevaju čistu ili mekšu hranu koju je lako progutati, a u većini slučajeva trebaju hranidbenu cijev kako bi zadovoljili sve svoje prehrambene potrebe kako bi se spriječio težak gubitak težine i pothranjenost.“

 

Što se može učiniti prije vremena da budemo spremni za prehrambene izazove?

 

„Obrazujte se i znajte gdje pronaći tačne i sigurne informacije o prehrani. Sastanak s registriranim nutricionistima može biti od pomoći. Možete zatražiti od svog onkologa preporuku nutricionisti da vam pomogne u vođenju vaših prehrambenih potreba tokom liječenja.

 

Ne uzrokuju svi modaliteti liječenja nuspojave koje ometaju liječenje. Međutim, korisno je znati koju hranu imati u kući u slučaju da doživite nuspojave.

 

Često je nekome ko ima loš apetit lakše piti nego jesti. Možda će vam biti korisno upoznati se s blenderom ili procesorom kako bi pravili proteinske šejkove i smoothije.

 

Pokušajte održati zdravu prehranu razumnom. Tokom liječenja raka, ograničenja na prehranu često su liberalizirana (holesterol, natrij, itd.). Ipak, nastaviti jesti voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke i bjelančevine može biti od pomoći.

 

Zaposlite članove obitelji i prijatelje kako bi s vama naučili vaše prehrambene potrebe i pripremili hranu. Ponekad ljudi smatraju korisnim napraviti velike količine obroka, poput juhe, pa je zamrznuti za brzu i jednostavnu opciju tokom liječenja.“

 

 

 

Šta nakon završetka liječenja?

 

„Faza oporavka je za ponovno podešavanje života nakon tretmana i eventualno vraćanje snage i težine. Neposredno razdoblje je dobar trenutak da nastavite jesti i piti najbolje što možete, dok se snaga ne vrati.

 

Kada se osjećate dobro, možete donijeti promjene u načinu života, kao što je prehrana. Postoji istraživanje o tome kako prehrana i životni stil utiču na prevenciju i preživljavanje; Međutim, važno je pobrinuti se da se osjećate ugodno i spremno za promjene.

 

Obrazujte se o čimbenicima rizika za druge bolesti, uključujući recidiv raka i pitajte svog liječnika ili nutricionistu da li promjene načina života mogu podstaći vaše zdravlje da napreduje.“

 

Postoje li namirnice koje treba izbjegavati tokom liječenja ili se razlikuju od osobe do osobe?

 

„Hrana koja se izbjegava tokom liječenja ovisi o liječenju i pojedincu. Postoje opće smjernice za rješavanje mučnine i proljeva, kao što je izbjegavanje začinjene hrane i hrane sa visokim sadržajem masti; međutim, nije sva ova hrana prikladna za sve. Suočavanje s mnogim nuspojavama odjednom može iskomplicirati ove izbore u ishrani. Uloga nutricioniste onkologije je prilagoditi ove smjernice kako bi se zadovoljile individualne preferencije pojedinaca i potrebe te učiniti ishranu podnošljivom, kao i privlačnom.“

 

Koje izvore predlažete?

 

"Postoji nekoliko izvora temeljenih na dokazima i dostupnih online koje često preporučujem ljudima, uključujući:

 

— Recepte osoblja sa Lancaster opće bolnice (General Health/Penn Medicine), dostupne na LGHealthHub.org.

 

— American Cancer Society: cancer.org.

 

— American Institute for Cancer Research (AICR): aicr.org.

 

— Dana-Farber Cancer Institute, Nutrition Services: dana-farber.org. Kliknuti na “Health Library.”

 

— National Cancer Institute: cancer.gov.

 

— Oncolink, Abramson Cancer Center of the University of Pennsylvania: oncolink.org.”

Izvor: http://lancasteronline.com/features/food/using-food-to-make-a-difference-in-cancer-treatment-and/article_fbf4a1de-f5e8-11e5-8cec-6f14f05004f8.html
Ocjena:
3.3
Najnovije