Morate biti registrovan ili prijavljen korisnik da biste izvršili ovu akciju.

Registracija
Zaboravljena lozinka?

UG „Nada“ Jajce: Nazamisliva pomisao o nedostatku citostatika

Autor: Jajce Online

22.09.18 / 22:48

Povodom ovog dana brojne organizacije i udruženja širom svijeta žele skrenuti pažnju na ovu bolest od koje svake godine umre 7,6 miliona ljudi.

 

Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se svake godine 4. februara i predstavlja inicijativu pod kojom se svijet može udružiti u borbi protiv globalne epidemije raka.

 

Povodom ovog dana brojne organizacije i udruženja širom svijeta žele skrenuti pažnju na ovu bolest od koje svake godine umre 7,6 miliona ljudi.Udruženje građana oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Nada” Jajce danas su upriličili prodaju mimoza u centru grada,tačnije ispred Doma kulture i na taj način skrenuli pažnju na brojne probleme sa kojima se oboljeli od karcinoma susreću.

 

Problem u vezi s nedostatkom citostatika u Federaciji BiH izaziva sve veću zabrinutost pacijenata kojima je zbog nemogućnosti da prime odgovarajuću terapiju ugrožen život.

 

Svjetski dan borbe protiv raka je idealna prilika da javno progovorimo o svemu što muči oboljele od ove bolesti.

 

Svake godine na ovaj dan Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodna unija za borbu protiv raka promoviraju što učinkovitije mjere u borbi protiv raka kroz podizanje svijesti o malignim oboljenima, promicanje mogućih načina prevencije, dijagnosticiranja i liječenja te povećanje kvalitete života oboljelih.

 

Pored ovog u pružanju pomoću Udruženjima koja okupljaju oboljele od karcinoma, trebala bi se uključiti i vlast koja nažalost pruža najmanju podršku oboljelima i njihovim porodicama.

Izvor: http://www.jajce-online.com/ug-nada-jajce-nezamisliva-pomisao-o-nedostatku-citostatika-foto/
Ocjena:
0
Najnovije