Morate biti registrovan ili prijavljen korisnik da biste izvršili ovu akciju.

Registracija
Zaboravljena lozinka?

Kolaps zdravstvenog sistema: Više od 600 ljekara otišlo iz BiH samo prošle godine

Autor: News Blic

22.09.18 / 22:57

Bosni i Hercegovini prijeti urušavanje zdravstvenog sistema, jer samo u prošloj godini iz države je u Njemačku i ostale evropske zemlje otišlo 600 ljekara, od čega je njih 300 iz Federacije BiH. Radi se o mladom medicinskom kadru čije je prosjek godina oko 40, raznih specijalnosti, među kojima  najviše je patologa, anesteziologa, psihijatara, pedijatara, radiologa itd. Ono što je kumovalo njihovom odlasku iz zemlje je loša  socio-ekonomska situacija, nemogućnost edukacije i napredovanja u karijeri,  niske plate, koje  kod ljekara specijalista iznose maksimalno do 1.300 KM.

Prema riječima prim.dr. Haruna Drljevića, predsjednika Ljekarske komore FBiH, iz države odlazi najkvalitetniji dio ljekarskog kadra, koji je za desetak godina trebao da preuzme zdravstveni sistem FBiH.

„Zbog toga imamo ozbiljan demografski poremećaj unutar ljekarskog kadra u FBiH, iz prostog razloga što kadar koji ostaje u državi, stari. Pojedini ljekari specijalisti na rukovodećim mjestima imaju prosječno oko 60 godina, tako da za sedam godina, kada odu u penziju, neke zdravstvene službe će se urušiti. Riječ je o psihijatriji, patologiji, pedijatriji,ali i drugim specijalnostima, pogotovo anesteziolozima, koji nedostaju ne samo kod nas, nego i u zapadnoj Evropi”, kaže dr. Drljević.

Kako je Njemačka ukinula nostrikifakcijski ispit, čime je štitila domaće ljekare od dolaska strane radne snage, dešava se da mladi ljekari u BiH uzimaju specijalizacije, upisuju kurs njemačkog jezika i po završetku specijalizacije odlaze iz BiH. Da zlo bude veće, osim ljekara specijalista,BiH u sve većem broju napuštaju i mladi ljekari odmah po završetku Medicinskog fakulteta.

„Niti se oni po završetku studija prijavljuju u registar Ljekarske komore FBiH, niti je Medicinski fakultet u obavezi da ih prijavi. Onda novopečeni ljekari koriste taj vakuum i odlaze iz BiH za boljim životom. Dekan Medicinskog fakulteta u Sarajevu me je obavijestio da je to sve masovnija pojava“, kaže dr. Drljević.

A u kolikoj mjeri je život ljekara u Njemačkoj bolji od onog u BiH, govori i podatak da je u Njemačkoj prosječna plata ljekara specijaliste 2.700 eura u državnom sektoru, pa do vrtoglavih 50.000 eura u privatnom zdravstvenom sektoru. U isto vrijeme, plate ljekara specijalista u BiH, u javnom zdravstvenom sektoru, kreću se od 1.100 KM do najviše 1.900 KM, sa svim beneficijama, a u privatnoj ljekarskoj praksi su nešto veće.

„Ali, i ovako basnoslovne zarade ljekara u Njemačkoj, nisu im dovoljne pa odlaze u Norvešku i SAD, gdje su im plate i do deset puta veće. Njihova mjesta, po principu spojenih posuda, popunjavaju ljekari iz Hrvatske, BiH, Srbije, Rumunije. Prognoze su da će  Njemačkoj do 2020. godine biti potrebno najmanje 20.000 stranih medicinskih radnika, tako da BiH u narednom periodu prijeti još masovniji odliv “bijelih mantila” i kolaps zdravstvenog sistema. Mada se mi već sada suočavamo s tim kolapsom, jer u ovom trenutku BiH nedostaje 3.000 ljekara”, kaže dr. Drljević.

Prema posljednjim podacima, u BiH ima  ukupno 9.000 ljekara na četiri miliona stanovnika, od čega je 5.500 doktora medicine u FBiH, 3.300 ljekara u RS i 130 ljekara u Distriktu Brčko.

„To je u prosjeku 160 ljekara na 100.000 stanovnika, a prema standardima EU, BiH bi trebala imati 362 ljekara na 100.000 stanovnika. Dakle, imamo manje 200 ljekara na 100.000 stanovnika, nego što bi trebalo”, dodaje  dr. Drljević.

Raspoređenost ljekarskog kadra po kantonima nije ravnomjerna, pa se prema njegovim riječima, to onda odražava na liječenje pacijenata. Dok u Kantonu Sarajevo na 100.000 pacijenata ima više od 2.000 ljekara, u Tuzlanskom kantonu ih je oko 1500, u Unsko–sanskom i Srednjebosanskom kantonu još manje.

„U Bosanskopodrinjskom kantonu imaju svega 27 ljekara na 100.000 stanovnika, u Posavskom 60, dok u Livanjskom kantonu, koji je ujedno površinski i najveći, ima svega 96 ljekara na 100.000 stanovnika. Tamo kolege moraju dnevno preći i do 200 kilometara da obiđu sve ambulante.Iz svega toga se vidi da zdravstveni sistem u FBiH nije ravnomjerno razvijen i time automatski uvlačimo pacijente u diskriminaciju. Na kraju sve završi preko leđa pacijenata“, objašnjava dr. Drljević. (I. Vasić-Dobrić)

Izvor: http://www.news-blic.com/vijesti/kolaps-zdravstvenog-sistema-vise-od-600-ljekara-otislo-iz-bih-samo-prosle-godine/
Komentari

DzK

15:36 28/03/16 -

Surprised

Ocjena:
3
Najnovije