Morate biti registrovan ili prijavljen korisnik da biste izvršili ovu akciju.

Registracija
Zaboravljena lozinka?

Imunoterapija - Ova metoda je ključ za liječenje raka u završnom stadiju

Autor: Laura Donnelly, Jun 2015

01.05.18 / 21:03

Slika: Rendgenski snimak pokazuje tumor pacijenta (zaokružen) prije i poslije imunoterapije

 

Imunoterapija je metoda liječenja koja koristi odbrambeni sistem organizma za uništavanje tumora, a nakon povlačenja bolesti kod pacijenata oboljelih od raka u završnoj fazi, naučnici je slave kao najveće dostignuće u liječenju smrtonosne bolesti u posljednjih nekoliko decenija. Kod više od polovine učesnika kliničke studije kojima je preostalo još nekoliko mjeseci života smrtonosni tumori su se smanjili ili potpuno nestali.

 

Rezultati ispitivanja niza metoda liječenja zasnovanih na korištenju imunološkog sistema organizma objavljeni su sinoć [31.5.2015.] na godišnjoj konferenciji Američkog Društva za kliničku onkologiju u Čikagu.

 

Oni su pokazali “spektakularne” rezultate u borbi protiv više vrsta raka koji navode na zaključak da bi oboljeli od raka u završnom stadiju - uključujući i rak pluća, crijeva, jajnika i materice - ubuduće mogli da se izliječe primjenom ovih terapija.

 

Stručnjaci tvrde da su dokazi u prilog ovih radikalnih metoda liječenja veoma ubjedljivi i procjenjuju da bi one mogle da spase živote desetina hiljada Britanaca za deset godina.

 

Iskusni onkolozi kažu da bi imunoterapija mogla radikalno da izmijeni uobičajene metode liječenja raka i poštedi neke pacijente toksičnih efekata hemoterapije.

 

Roj Herbst, načelnik Odjeljenja za kliničku onkologiju Centra za rak Univerziteta Jejl, opisao je rezultate studije kao “spektakularne” i istakao da vjeruje da će oni suštinski izmijeniti način liječenja oboljelih od raka.

 

Pokazalo se da se imunoterapija najbolje pokazala kod onih vrsta raka koje se najteže liječe. “Izgleda da se neke od najčešćih vrsta raka mogu liječiti imunoterapijom. Rak pluća, bubrega, bešike, mozga, grla i melanomi uzrokuju smrt oko 50.000 ljudi godišnje, što je oko trećina smrtnih slučajeva izazvanih rakom”, kaže Piter Džonson, profesor kliničke onkologije iz britanskog Centra za istraživanje raka.

 

U jednoj britanskoj studiji, kod 58 pacijenata oboljelih od raka kože u uznapredovalom stadiju, tumor se značajno povukao nakon što su primili kombinaciju imunoterapijskih sredstava. U više od 10 slučajeva, kod onih koji su uzimali lijekove “nivolumab” i “ipilimumab” tumori su potpuno uništeni. Da su ovi pacijenti podvrgnuti standardnim metodama liječenja, živjeli bi možda još devet mjeseci.

 

Naučnici ističu da tek treba da budu objavljeni podaci o dvogodišnjoj studiji na 950 pacijenata, ali se nadaju da će polovina pacijenata potpuno ozdraviti.

 

“Vidjeli smo da ovi lijekovi utiču na različite vrste raka i mislimo da smo na počeku nove ere u liječenju raka”, rekao je rukovodilac studije dr Džejms Larkin.

 

“Ipilimumab”, jedina imunoterapija koju koristi britanska Nacionalna zdravstvena služba, košta oko 100.000 funti za četiri tretmana. Drugi lijek, “nivolumab” treba da bude registrovan u Evropi ovog ljeta.

 

Nastavite čitati članak ovdje.

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Svet/563932/IMUNOTERPAPIJA--Ova-metoda-je-kljuc-za-lecenje-raka-u-zavrsnom-stadiumu
Ocjena:
3.9
Najnovije