Morate biti registrovan ili prijavljen korisnik da biste izvršili ovu akciju.

Registracija
Zaboravljena lozinka?

Imunoterapija - Ova metoda je ključ za lečenje raka u završnom stadiumu

Autor: Laura Donnelly, Jun 2015

27.03.17 / 14:23

Slika: Rendgenski snimak pokazuje tumor pacijenta (zaokružen) pre i posle imunoterapije

 

Imunoterapija je metoda lečenja koja koristi odbrambeni sistem organizma za uništavanje tumora, a nakon povlačenja bolesti kod pacijenata obolelih od raka u završnoj fazi, naučnici je slave kao najveće dostignuće u lečenju smrtonosne bolesti u poslednjih nekoliko decenija. Kod više od polovine učesnika kliničke studije kojima je preostalo još nekoliko meseci života smrtonosni tumori su se smanjili ili potpuno nestali.

 

Rezultati ispitivanja niza metoda lečenja zasnovanih na korišćenju imunološkog sistema organizma objavljeni su sinoć [31.5.2015.] na godišnjoj konferenciji Američkog Društva za kliničku onkologiju u Čikagu.

 

Oni su pokazali “spektakularne” rezultate u borbi protiv više vrsta raka koji navode na zaključak da bi oboleli od raka u završnom stadijumu - uključujući i rak pluća, creva, jajnika i materice - ubuduće mogli da se izleče primenom ovih terapija.

 

Stručnjaci tvrde da su dokazi u prilog ovih radikalnih metoda lečenja veoma ubedljivi i procenjuju da bi one mogle da spasu živote desetina hiljada Britanaca za deset godina.

 

Iskusni onkolozi kažu da bi imunoterapija mogla radikalno da izmeni uobičajene metode lečenja raka i poštedi neke pacijente toksičnih efekata hemoterapije.

 

Roj Herbst, načelnik Odeljenja za kliničku onkologiju Centra za rak Univerziteta Jejl, opisao je rezultate studije kao “spektakularne” i istakao da veruje da će oni suštinski izmeniti način lečenja obolelih od raka.

 

Pokazalo se da se imunoterapija najbolje pokazala kod onih vrsta raka koje se najteže leče. “Izgleda da se neke od najčešćih vrsta raka mogu lečiti imunoterapijom. Rak pluća, bubrega, bešike, mozga, grla i melanomi uzrokuju smrt oko 50.000 ljudi godišnje, što je oko trećina smrtnih slučajeva izazvanih rakom”, kaže Piter Džonson, profesor kliničke onkologije iz britanskog Centra za istraživanje raka.

 

U jednoj britanskoj studiji, kod 58 pacijenata obolelih od raka kože u uznapredovalom stadijumu tumor se značajno povukao nakon što su primili kombinaciju imunoterapijskih sredstava. U više od 10 slučajeva, kod onih koji su uzimali lekove “nivolumab” i “ipilimumab” tumori su potpuno uništeni. Da su ovi pacijenti podvrgnuti standardnim metodama lečenja, živeli bi možda još devet meseci.

 

Naučnici ističu da tek treba da budu objavljeni podaci o dvogodišnjoj studiji na 950 pacijenata, ali se nadaju da će polovina pacijenata potpuno ozdraviti.

 

“Videli smo da ovi lekovi utiču na različite vrste raka i mislimo da smo na počeku nove ere u lečenju raka”, rekao je rukovodilac studije dr Džejms Larkin.

 

“Ipilimumab”, jedina imunoterapija koju koristi britanska Nacionalna zdravstvena služba, košta oko 100.000 funti za četiri tretmana. Drugi lek, “nivolumab” treba da bude registrovan u Evropi ovog leta.

 

Nastavite citati clanak ovdje.

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Svet/563932/IMUNOTERPAPIJA--Ova-metoda-je-kljuc-za-lecenje-raka-u-zavrsnom-stadiumu
Ocjena:
3.9
Najnovije