Morate biti registrovan ili prijavljen korisnik da biste izvršili ovu akciju.

Registracija
Zaboravljena lozinka?

ACIPS: U predizborno vrijeme ne priča se o zdravstvu

Autor: nadja

23.06.18 / 11:05

Asocijacija Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS)  četvrti put nadgleda izjave političara u predizborno vrijeme te analizira teme kojima se bave, a u ovih prvih deset dana predizborne kampanje za predstojeće lokalne izbore, prema njihovim podacima, političari su se najviše bavili politikama razvoja i lokalnom infrastrukturom dok su zdravstvo i okoliš zapostavljene teme.

Ipak iz ACIPS-a poručuju da je rano govoriti o cjelokupnoj ocjeni političkih stranaka budući da je predizborna kampanja tek na početku, ali najavljuju da će pred izbore iznijeti konkretnije podatke koje će uporediti s podacima o lokalnim izborima 2008. godine.

Vođa projektnog tima Adnan Huskić kazao je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu da je broj relevantnih i nerelevantnih izjava gotovo isti, odnosno da je 51 posto relevantnih, a 49 posto  nerelevantnih tema, dodajući da je, bez obzira na malu razliku, ovo prvi put da je broj relevantnih veći od broja nerelevantnih tema.

- Tri stranke su trenutno najrelevantnije i najkonkretnije u porukama biračima, a to su Demokratska partija (DP) Srpske, Partija demokratskog progresa (PDP) i Naša stranka. Među temama dominiraju teme razvoja i lokalne infrastrukture, dok se vrlo malo ili nikako poklanja pažnja zaštiti okoliša, dodao je Huskić.

Rezultati desetodnevnog monitoringa predizborne kampanje prezentirani su u okviru projekta “Monitoring predizborne kampanje za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini 2012″, a u ACIPS-u svakodnevno prikupljaju izjave političara u medijima, potom ih kvalificiraju na relevantne i nerelevantne teme te se unutar relevantnih tema vrši kvalifikacija na konkretne i nekonkretne izjave.

 

Izvor:
Ocjena:
4
Najnovije