Morate biti registrovan ili prijavljen korisnik da biste izvršili ovu akciju.

Registracija
Zaboravljena lozinka?

Najavljeno održavanje i registracija za “Race for the cure”

Autor: nadja

23.09.16 / 00:10

Cilj humanitarne akcije pod nazivom “Race for the cure” (Trka/šetnja za ozdravljenje) je podizanje svijesti u borbi protiv raka dojke u BiH.

 

Regionalna direktorica WHEP programa (Program za osnaživanje zdravlja žena) Nela Hasić kazala je da ove godine očekuje da Trci/šetnji za ozdravljene, koja će biti održana 29. septembra ove godine u 12 sati na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, prisustvuje najmanje pet hiljada osoba iz cijele BiH, među kojima i 400 “žena heroina” koje su preživjele bolest karcinoma dojke, a koje će tog dana nositi majice roze boje.

 

“Tog dana se slavi život, ali i apeluje na potrebu redovnih pregleda kako bi se prevenirala bolest”, rekla je Hasić. Ona je najavila da će u subotu 8. septembra početi registracija građana za Trku/šetnju, koja će biti provedena u 23 grada u BiH. Registracija košta 7 KM, a za taj iznos se dobije majica sa logotipom “Race for the cure”.

 

“Sredstva koja se prikupe tokom registracije biće utrošena kao i prošlih godina na kupovinu paketa prve pomoći za novooperisane žene koje su oboljele od karcinoma dojke, kao i za besplatne mamografske preglede za žene u ruralnim dijelovima BiH”, rekla je Nela Hasić.

 

Počasna predsjednica trke, Danuta Moon, izjavila je da je i ove godine rado prihvatila ulogu počasne predsjednice, smatrajući da se samo podizanjem svijesti o potrebi redovnih pregleda može prevenirati bolest. Inače, Danuta Moon je supruga američkog ambasadora u BiH Patricka Moona koja je ove godine snimila video spot koji će se emitovati na svim zainteresovanim javnim i komercijalnim emtirerima, u kojem poziva građane BiH na podizanje svijesti u borbi protiv karcinoma dojke.

 

Dr. Vanesa Bešlagić radiolog na Klinici za Radiologiju na KCUS je kazala da se nakon održavanja “Race for the cure” povećava broj osoba koje se javljaju na redovne mamografske preglede, što daje poseban značaj ovom događaju. “Ovakvi događaji povećavaju nivo zdravstvene osvještenosti žena, daju prave podatke o bolesti. Morate znati da rana detekcija karcinoma dojke daje veliku mogućnost izličenja od oko čak 95 posto. Istovremeno vršimo pozitivni pritisak na institucije vlasti da povećaju broj svih zdravstvenih profesionalaca koji se bave bolestima dojke, kao i medicinske opreme, te na taj način bitno povećamo nivo zdrastvene zaštite naših žena”, rekla je dr. Bešlagić.

 

U BiH svake godine od carcinoma dojke oboli oko 1300 žena, a oko 500 njih izgubi borbu za život.

 

O RACE FOR THE CURE 2012.

„Race for the cure“ će se održati 29. septembra 2012. na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu u 12.00 sati.

“Race for the cure” je projekat koji se održava u 140 gradova širom svijeta, na kojem učestvuju milioni građana. Ovaj događaj se već tradicionalno, peti put održava u BiH.

 

Izvor:
Ocjena:
0
Najnovije