Morate biti registrovan ili prijavljen korisnik da biste izvršili ovu akciju.

Registracija
Zaboravljena lozinka?

5 simptoma raka koje žene najčešće ignorišu

Autor: nadja

20.03.19 / 12:18

Žene imaju tendenciju da budu opreznije od muškaraca kada su u pitanju odlasci doktoru i pregledi. Međutim, kada su u pitanju simptomi raka, mnoge žene imaju tendenciju da zanemare znakove upozorenja. Često strah od opake bolesti i zabluda da je uvijek smrtonosna, sprečava mnoge da provjere simptome. Međutim, ignorisanje znakova upozorenja ne znači da će bolest nestati sama od sebe.

 

Iako mogu biti benigni, ako imate simptome koji su uporni ili su postali sve gori, potrebno je da odete kod doktora što prije. Dakle, imajući to u vidu, pogledajte sledeće zabrinjavajuće simptome koje žene često ignorišu.

 


Neobjašnjiv gubitak težine

 

 

Gubljenje težine kada imate par dodatnih kilograma sasvim je dovoljno da vam popravi dan. Međutim, ako se gubitak težine dešava kada i ne pokušavate da se riješite suvišnih kilograma (u slučaju da gubite više od pet kilograma mjesečno), potrebno je da odete kod doktora.

 


Naduven stomak

 

Naduven stomak, posebno tokom onih dana u mjesecu, sasvim je normalna stvar te mu žene i ne pridaju ogroman značaj (znamo da nam se to dešava jednom mjesečno i to je to!). Međutim, ako se čini da vam je stomak stalno naduven i da taj osjećaj prate i drugi simptomi, kao što su česti odlasci u toalet i lokalni bol, postoji šansa da se radi o nečemu mnogo ozbiljnijem.

 


Promjene na grudima

 

Niko ne poznaje vaše grudi bolje od vas te i ako ne idete na redovne preglede, primijetićete bilo kakve promjene. U obzir ne dolaze samo “grudvice” – zadebljanja, crvenilo, iscjedak iz bradavica – obavezno obratite pažnju na pomenuto i, u slučaju da je došlo do promjena, obavezno se obratite doktoru. Zapamtite da ako se otkrije na vrijeme, rak dojke se može uspješno liječiti.

 


Krvarenje između mjesečnica

 

Ako imate redovne mjesečnice i ako odjednom počnete da krvarite između ciklusa, a ako se to nikada ranije nije dešavalo, onda to može biti problem. Nenormalno krvarenje je čest rani simptom raka endometrija ili raka debelog crijeva pa ako vam se to desilo (ili dešava) obavezno posjetite doktora.

 


Promjene na koži

 

Kao što provjeravate promjene na madežima, ne zaboravite da pazite i na promjene pigmentacije kože ili pojavu mrlja koje imaju različitu teksturu od teksture vaše kože. Koža može biti jedan od prvih pokazatelja da nešto nije u redu sa vašim zdravljem i taj znak upozorenja nipošto nemojte ignorisati.

 

Izvor: http://www.minimagazin.info
Ocjena:
3.6
Najnovije