Morate biti registrovan ili prijavljen korisnik da biste izvršili ovu akciju.

Registracija
Zaboravljena lozinka?

Nar i zdravlje

Autor: nadja

15.10.18 / 12:51

Nar posjeduje jedinstvene i jake hranjive supstance koje pomažu tijelu skoro kao niti jedno drugo voće. Zapravo, nar je nedavno privukao više pažnje istraživača od bilo kog drugog super voća. Samo u toku 2009 godine, sajt www.clinicaltrials.gov je zabilježio ni više ni manje nego 18 kliničkih studija vezanih za zdravstvenu korist ovog voća.


Nutritivne Vrijednosti Nara

Nar ima veoma visok sadržaj punikalagina, moćnih antioksidanasa koji su odgovorni za njegove superiorne zdravstvene osobine. Istraživači naglašavaju da je kapacitet antioksidantskog djelovanja Nara dva ili tri puta veći od crvenog vina ili zelenog čaja. Nivo antioksidanasa je čak veći i od onih plodova za koje se zna da imaju visoke koncentracije ovih supstanci, uključujući i borovnice, brusnice i narandže. Smatra se da je to zbog visokog sadržaja polifenola u ovom voću. Nar je takođe odličan izvor vitamina B (riboflavina, tiamina i nijacina), vitamina C, kalcijuma i fosfora. Ove kombinacije vitamina i ostali minerali u naru dovode do moćnog sinergijskog delovanja koja spriječava i obrće tok mnogim bolestima.

 

U Kojim Slučajevima Pomaže

Od Nara se proizvode i razni proizvodi zdrave hrane i dodaci ishrani, kao što su suplementi i ostale zdrave formule na osnovu rezultata pomenutih istraživanja. Takođe su ove studije pokazale koje su potencijalne dobrobiti od konzumiranja soka od Nara.

 

Pomaže u Slučajevima Raka Dojki

Proučavanja u Izraelu su pokazala da Nar, a pogotovo sok od Nara, uništava ćelije raka, ostavljajući zdrave ćelije netaknutim. Može takođe da pomogne u prevenciji i spreči formiranje istih.

 

Prevencija Raka Pluća

Proučavanja na miševima su pokalaza da sok od Nara možda može da deluje na sprečavanje razvoja raka pluća.

 

Usporava Rak Prostate

Nađeno je da sok ovog ploda usporava rak prostate kod miševa.

 

Očuvava PSA Nivoe Stabilnim

U proučavanjima na 50 muškaraca koji su prošli tretman raka prostate, jedna čaša soka od nara dnevno je bila dovoljna da se održava nivo specifičnih antigena prostate PSA stabilnim, smanjujući potrebu za daljim tretmanom kao što je hemoterapija ili hormonska terapija.

 

Štiti Mozak Novorođenčeta

Proučavanja su pokazala da korišćenje ovog soka od strane majke štiti mozak novorođenčeta od oštećenja.

 

Zaštita of Osteoartritisa

Nekoliko istraživanja ukazuju da sok od Nara može da spreči propadanje hrskavice i da pomogne u slučajevima osteoartritisa.

 

Zaštita od Alergija

Nar štiti od nagomilavanja štetnih naslaga u arterijama i može da smanji prethodno nagomilane naslage.

 

Prevencija od Alchajmerove Bolesti

Alchamerova bolest se možda može usporiti konzumiranjem ovog soka. U jednoj studiji, miševima sa ovom bolešću je bio davan sok od Nara. Nađeno je da su ovi miševi akumulirali značajno manje amiloidnog depozita u mozgu i da su obavljali mentalne zadatke mnogo bolje od ostalih miševa u kontrolnog grupi.

 

Smanjuje Holesterol

Ovaj sok smanjuje loši LDL holesterol i uvećava dobri HDL holesterol.

 

Smanjuje Krvni Pritisak

Jedna studija je pokazala da redovno konzumiranje soka od nara smanjuje sistolni krvni pritisak za oko 5 procenata.

 

Zaštita Zuba

Ispitivanja su pokazala da konzumiranje ovog soka predstavlja prirodan način da se spriječi dentalni plak.

 

Izvor: sunnyray.org
Ocjena:
5
Najnovije