Morate biti registrovan ili prijavljen korisnik da biste izvršili ovu akciju.

Registracija
Zaboravljena lozinka?

Njega tokom hemoterapije

Autor: nadja

14.10.18 / 12:44

 

Tokom hemoterapije se dešava da organizam postane osjetljiv na proizvode koji su dotad korišteni bez ikakvih problema: kreme, parfemi, dezodoransi i različiti kozmetički proizvodi… Zbog toga je važno koristiti specifične proizvode za određeni tip kože, i to što vlažnije i, ako je moguće, bez konzervansa, parfema i aditiva. Obično se ne preporučuju nikakvi tretmani na tijelu bez prethodne konsultacije s onkologom, osim opuštajućih masaža koje ne zahtijevaju korištenje esencijalnih ulja i drugih supstanci koje mogu prodrijeti u kožu i krv. U svakom slučaju, zapamtite – zabranjeni su: piling, depilacija voskom, limfna drenaža, bojenje kose, tetoviranje i slično.

 

KOSA

Kada se govori o karcinomu, govori se također i o gubljenju težine, jer se namirnice pravilno ne apsorbiraju, što može negativno djelovati i na kosu. Kolateralni efekti terapije protiv karcinoma znaju biti pogubni za kosu, koja postaje izuzetno slaba, djelimično ili potpuno opada, a javlja se i osjetljivost kože glave. Početkom terapije svaka žena počinje neizostavno brinuti o tome da li će izgubiti kosu, a da li će do toga doći ovisi o vrsti tretmana i zdravstvenom stanju na početku terapije. Kosa obično počne opadati dvije ili tri sedmice nakon prvog ciklusa hemoterapije, a prvih dana primjećuje se oslabljen sjaj, krhkost dlake i pucanje tokom češljanja. Sa sljedećim ciklusom hemoterapije, opadanje je izraženije, što ne znači da ćete je potpuno izgubiti. Može biti djelimično, ali i izostati. Ako zapazite djelimičan gubitak kose, potrebno ju je jačati specifičnim proizvodima, prati je pažljivo i veoma blagim šamponom, ne koristiti pretoplu vodu, skratiti na srednju dužinu, hidratizirati kosu i kožu glave, ne izlagati se pretjeranom suncu ili hladnoći. Ako je došlo do potpunog gubitka kose, obavezno hidratizirati i pažljivo njegovati kožu glave. Ukoliko koristite periku ili umetke, potrebno je omogućiti koži glave da diše najmanje 6 do 8 sati dnevno. Ako djelimično gubite kosu nemojte je bojiti, zaboravite mini val i peglanje tokom terapije. Kako je dlaka već oslabljena, korištenje agresivnih i hemijskih sredstava može učiniti da potpuno ostanete bez kose. Ako koristite umetke za kosu, izbjegavajte one koji se pričvršćuju jakim ljepilom ili se ne mogu povremeno skinuti; iako pokrivaju samo dio glave, mogu oštetiti kožu prilikom uklanjanja. Umetak ili periku nakon pričvršćivanja pažljivo češljajte, a ako ih sami perete i održavate, činite to redovno i blagim sredstvima.

Zbog estetike ili praktičnosti, mnogo žena ne želi perikom prikrivati gubitak kose tokom hemoterapije. U svakom slučaju, dobro je znati da koža glave nije navikla na direktno izlaganje suncu i može pretrpjeti oštećenja. Ukoliko se ne možete zamisliti s perikom, a ne želite glavu ostaviti nepokrivenu, najpraktičnije je nositi maramu ili tanki šal. Možete ih imati više, prilagođavati boji odjeće, vezati na razne načine, ali ne zaboravite da moraju biti pamučni!

 

KOŽA

Efekti bolesti odražavaju se i na kožu, koja usljed gubitka težine propada i doživljava oštećenja. Česta pojava su hiperpigmentirani ili različito obojeni dijelovi kože, a ponekad je ova pojava lokalnog karaktera (na izloženijim dijelovima tijela, na zonama pritiska ili na sluznici). Hiperpigmentacija može nastati usljed formiranja melanina, nastalog zbog određenih komponenti hemoterapije koje čine kožu osjetljivijom. Problem se dodatno pogoršava izlaganjem kože suncu, te je potrebno uvijek koristiti zaštitne kreme s visokim faktorom. U pojedinim slučajevima obojenost kože nastaje zbog direktnog taloženja određenih supstanci na površini kože, sluznice, itd., a tada je obojenost mnogo otpornija. Druga, veoma česta pojava je izraženija dehidriranost kože, koja se ispoljava kao eksfolijativni dermatitis. Kod velikog broja pacijenata na hemoterapiji javlja se izražena dehidriranost kože jer lijekovi ubrzavaju regeneraciju ćelija dovodeći do ubrzanog gubljenja međućelijske tekućine. Taj proces uzrokuje dehidriranost, ljuštenje i pucanje kože. Isto vrijedi i za pacijente na radioterapiji. U navedenim slučajevima preporučuje se korištenje sredstava koja će kožu hidratizirati i omekšati, zaštiti i smiriti upaljenu sluznicu.

Koža lica i tijela pati zbog snažne dehidracije, postaje osjetljivija nego inače te dotad korištena kozmetička i sredstva za higijenu mogu izazvati alergijske i druge reakcije. Potrebno je pažljivo pratiti reagiranje vlastite kože i slijediti njene nove potrebe. Najbolje je koristiti delikatne i neutralne proizvode za lice i tijelo: šampone i gelove za kupanje sa što manje hemijskih supstanci; specifične kreme, blage i hidratizirajuće, po mogućnost bez dodatih boja, parfema i konzervansa; ne koristiti sredstva za eksfolijaciju, niti spužve ili četke za kupanje koje mogu iritirati kožu.

Nosite ugodnu i mekanu pamučnu odjeću koja neće izazvati crvenilo ili svrbež.

Veoma je važna higijena kože, o njoj ovisi korektna apsorpcija hidratizirajućih sredstava koje treba svakodnevno koristiti.

Šta izbjegavati Kreme za posvjetljavanje kože (nastojeći odstraniti fleke i mrlje) i kreme koje sadrže retinol i glikolnu kiselinu. Drenažni, anticelulitni i tonificirajući proizvodi, također su zabranjeni, jer mogu izazvati neželjene reakcije kože. Ne prskati parfem direktno na operirane ili dijelove tijela izlagane radioterapiji. Izbjegavati upotrebu dezodoransa ako su područja pazuha zračena. Ne koristiti sredstva za samotamnjenje. Tokom terapije izbjegavati masažu (ukoliko nije preporučena od strane ljekara) i limfnu drenažu. Ne oblačiti usku odjeću, ne nositi sat, nakit ili bilo šta što može oštetiti kožu.

 

NOKTI

Manikiranje i pedikiranje može se upražnjavati, ali: ne rezati zanoktice, kako ne bi došlo do eventualne povrede (imunitet je veoma slab i izražen je rizik od infekcije); ne lakirati nokte kako bi se izbjegao kontakt s neželjenim hemijskim supstancama i redovno rezati nokte kako bi se izbjeglo listanje i pucanje. Ne stavljati vještačke nokte, ljepilo je agresivno, a noktima onemogućeno da dišu. Terapija može uticati na normalan rast noktiju, može ga ubrzati ili uzrokovati pucanje ili uzdužno brazdanje, a može im se promijeniti i boja. Obično sve anomalije nestaju po završetku terapije, a onda treba pristupiti pojačanoj njezi koja podrazumijeva zaštitu i hidrataciju.

 

Izvor: www.gracija.ba
Ocjena:
3.5
Najnovije