Morate biti registrovan ili prijavljen korisnik da biste izvršili ovu akciju.

Registracija
Zaboravljena lozinka?
Pridružite nam se

O nama

Virtuelna zajednica za oboljele od malignih bolesti u BiH

Rak je kriv za svaku osmu smrt na svijetu. Prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka, u 2008.godini bilo je 12,7 milijuna novih slučajeva raka. Ako se ovaj rast ne uspori, statistike ukazuju na to da će se do 2030. godine broj slučajeva raka povećati na 21,4 miliona ljudi, dok će broj smrtnih slučaja uzrokovanih malignim oboljenjima povećati na 13,5 miliona.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), teret malignih oboljenja je puno veći na nerazvijene i srednje-razvijene zemlje svijeta – poput Bosne i Hercegovine. Sve više je slučajeva gdje građani ove zemlje oboljevaju od malignih oboljenja.

Bosanskohercegovačko društvo je tradicionalno u smislu da se sve vrste porodičnih informacija čuvaju u tajnosti. To se naročito podrazumijeva kada je riječ o bolesti – ovakve informacije se obično šapuću i ljudi općenito pokušavaju izbjeći čak i izgovaranje dijagnozu – “to je ono najgore” se obično odnosi na dijagnoze raka. Nas tajne ne zanimaju. Ono što nas zanima jeste činjenica da Bosanci i Hercegovci čuvaju svoje medicinske dijagnoze u tajnosti i tako ne dobivaju potpunu, potrebnu i odgovarajuću količinu informacija i podrške. Ono što nas brine jeste činjenica da u vrijeme kada im je najviše potrebna naša podrška, oboljeli od raka u BiH često su prepušteni sami sebi.

Ova realnost nas dovodi do brojnih problema koje želimo riješiti. Pacijenti nemaju priliku podijeliti relevantne informacije o različitim aspektima liječenja, lijekova, preporučene prehrane te generalnih savjeta kako se nositi sa tim ogromnim novim izazovom u životu.

Čak i ako oboljeli žele da ih ostavimo na miru, podrška njihovih porodica i prijatelja je presudna. Informacione tehnologije i društveni mediji su dokazani saveznici kada je u pitanju dijeljenje relevantnih informacija i uspostavljanje društvenih mreža.

Online zajednica za oboljele od malignih bolesti je pokrenuta unutar Udruženja građana za pomoć oboljelim od malignih bolesti u Bosni i Hercegovini PORT.

Mi smo predani olakšanju borbe protiv raka i preventivi rizičnog ponašanja. Mi znamo da je rak jedna od bolesti koje se najlakše sprječava. Također znamo da je rak jedna od hroničkih bolesti opasnih po život koje se najviše liječe savremenom medicinom.

_____________________________________________________________________

Udruženje PORT je osnovano krajem decembra 2011. godine u želji pomogne oboljelima od malignih bolesti u BiH, koji primaju kemoterapiju, da istu prime kroz portove, jer je dokazano da je ta metoda psihički i fizički mnogo lakša za pacijenta. Upotreba portova u liječenju malignih oboljenja u BiH je još uvijek relativno nerasprostranjena, poredeći sa razvijenim zemljama u Evropi, te ovim projektom želimo da ojačamo svijest građana o upotrebi porta kako bi u skoroj budućnosti i bh. pacijenti imali približno slične standarde liječenja.

Ostali ciljevi Udruženja građana PORT su jačanje svijesti o malignim oboljenjima i prevencija istih.